Historier fra Grenselandet
Veden skanse
01
Veden Skanse. Muligens Tistedalbatteriet til venstre – sett mot Tistedalens dalføre, mot vest.
02
Veden skanse sett mot nordvest. Skansen er under oppbygging. Til venstre ses Gyldenløvebatteriets kanonstillinger. Legg merke til jordhaugene mellom kanonstillingene. Huset i enden av batteriet er oppsynsmannsboligen. Her ser vi også veien inn til skansen.
03
Veden skanse sett mot nord. Skansen er under oppbygging. Til høyre ses kanonstillingene i Asakbatteriet. Også her er det jordhauger mellom kanonstillingene. I enden ses infanteriforbygningen, brystvernet, som forsterkes av rullesten. Det teltlignende huset i forkant av infanteristillingen er muligens et brønnhus.
04
Detalj av Veden skanse. Vi ser oppkjøringsrampe for kanonene og brystvernet som er bygd opp av torv. Antagelig ser vi en tømmerstokk eller sten som markerer sentrum i kanonstillingen, funksjon ukjent. Foran denne ses en bue markert med planker.
05
Detalj av Veden skanse. I enden brystvernet oppbygd av torv. På begge sider jordvoller mellom kanonstillingene.
06a
Veden-skanse, originaltegning utført av J. Munthe-Dahl. Tegningene befinner seg i Ingeniørvaabenets Fortifikations- og-Bygningsavdeling; Riksarkivet. Vi ser skansen omgitt av et skravert felt som viser piggtrådsperringene. (Det er dette som i dag utgjør Berg Bygdetun). Øverst til venstre ser vi oppsynsmannsboligen og inngangen til skansen. Til høyre utenfor skansen Marienlyst gård.
06b-Erhardt feltkanon_1901_Ill-Eigill Tangen_078
Erhardt feltkanon 7,5 cm M/1901, tyskprodusert. Illustrasjonen hentet fra publikasjonen «Grensebefestningene i Østfold og Akershus 1905», Nasjonale Festningsverk. Illustrasjon: Eigill Tangen.
06c
Erhardt feltkanon M/1901. Flere av disse kanonene sto inntil for noen år siden på Dronningens bastion på Fredriksten festning. Så kom vedtaket om at de skulle trekkes inn, men en av disse originale kanonene fra Unionsoppløsningen i 1905 ble gitt til Halden historiske Samlinger og plassert i hvelvingen i Prins Christians bastion. Legg merke til av skjoldet ikke er montert på denne/er fjernet. Foto: Svein Norheim.
07a
Del av den militære leiren – som nettopp var i området ved gården Leiren som lå nordøst for Veden skanse. Legg merke til at teltene står på en platting som er støttet opp av rullesten. Foto: ukjent.
07b_Veden
08
En større del av den militære leiren. Til høyre ser vi et takskjegg (med blondekant) stikker fram – dette kan være fra hovedhuset på Holtersrød/Asak prestegård. Til venstre i bildet ser vi en bjørkeallé og bak skimtes et stengjerde mellom jordene. Foto: Kylander, Fredrikshald.
09
Soldatene stasjonert ved Veden skanse stilt opp for fotografering. Vi skimter små hvite telt til høyre. Soldatene er plassert foran en liten fjellrabbe og bak skimtes en vei og en skigard. Antagelig er bildet tatt i den venstre delen av forrige bilde og soldatene er vendt med ryggen mot veien.
10
Detalj av forrige bilde.
11
Veden skanse i dag. Vi ser bygningene på Berg Bygdetun som er plassert på Veden skanse! (Husk at det bare var drøyt 30 år siden 1905 da man bestemte seg for å anlegge bygdetun her). Bak de to bygningene til venstre skjuler Asakbatteriet seg – og til høyre Tistedalbatteriet.
12
Tunet på Berg Bygdetun. Mellom stuebygningen og stabburet er hjørnet på skansen mellom Asakbatteriet og Tistedalbatteriet.
13
Linja for Tistedalbatteriet går mellom lagården til venstre og fjøset til høyre – og under stabburet.
14
Fjøset og lagården på bygdetunet.
15
Tistedalbatteriet, som vender mot sør; Tistedalen og Vedenvadet.
16
Tistedalbatteriet, som var rettet møt sør; Tistedalen og Vedenvadet.
17
Tistedalbatteriet – fjøset til venstre og lagården til høyre. Vi ser mot hjørnet mellom Tistedalsbatteriet og Gyldenløvebatteriet – sett mot vest.
18
Tistedalbatteriet – Vedenveien går nedenfor.
19
20
Tistedalbatteriet sett mot øst.
21
Tistedalbatteriet sett mot øst. Vi ser hjørnet mellom Tistedalbatteriet og Asakbatteriet.
22
Østre del av Tistedalbatteriet. Asakbatteriets linje rett fram.
23
Tistedalbatteriet sett fra østligste punkt mot vest.
24
Veden skanses området – sett mot nord.
25
Veden skanses område sett mot nordvest. Forhøyningen i midten er der trykkvannsbassenget for Berg kommune ble bygget i 1935 og fjernet omkring 1980.
26
Leiren slik det så ut for bare noen få år siden. (fra boka «Gårder i Berg, Rokke og Asak» (2007); Roger Prang (red.)).
27
Eierhistorikk om Leiren – (fra boka «Gårder i Berg, Rokke og Asak» (2007); Roger Prang (red.)).
28
Holtersrød/Asak prestegård. Ble solgt i 2012.
29
Holtersrød sett fra sørvest – fra veien mot Bjørnebakken. Foto: Svein Norheim.
30
Holtersrød. Den gamle hovedbygningen på prestegården er den hvite i bakgrunnen. Foto: Svein Norheim.
31
Veien ned mot Holtersrød og Bjørnebakken sett fra sør. Til venstre ser vi stengjerdet som også kommer fram på det gamle bildet fra militærleiren 1905 (bilde nr. 08). Foto: Svein Norheim.
32
Veien mot Bjørnebakken sett fra nord. Stengjerdet nå på høyre side, og vi ser rester av alléen. Foto: Svein Norheim.
33
Bildet tatt fra veien inn til Holtersrød, sett fra nordøst. I bakgrunnen ser vi veien mot Bjørndalen med stengjerdet og alléen.
34
Oversikt over Holtersrød sett fra Roseveien fra sørøst. Foto: Svein Norheim.
35
Utsnitt av bilde som viser området der militærleiren lå i 1905. Til høyre på bildet ser vi takskjegget på hovedbygningen stikker ut som på bildet fra 1905 (bilde nr. 08). Foto: Svein Norheim
36
Utsnitt av området rundt Holtersrød. Norges kart.